Hvordan påvirket sosiale medier angrepet på den Amerikanske kongressen?

6. Januar 2021 var en dag de aller fleste av oss satt fastspent foran TV-en for å få med oss hva som foregikk i USA. Den Amerikanske kongressen ble stormet av aktivister etter det som startet som en fredelig protest mot valgresultatene fra 2020. I dette blogginnlegget skal vi se nærmere på hvordan sosiale medier påvirket dette voldelige angrepet. To uker før angrepet fant sted hadde Trump oppfordret sine tilhengere til å møte opp for en demonstrasjon i Washington 6. Januar. Et av utsagnene han hadde denne dagen var blant annet «Be there, will be wild».

Når dagen var kommet holdt daværende President Donald Trump et folkemøte utenfor Det hvite hus- kort tid før kongressen ble samlet. Mot slutten av talen var han klar mot sine tilhengere og sa at «Dersom dere ikke slåss som et helvete, vil dere ikke ha noe land lenger» og ba de oppmøtte om å vandre mot Capitol Hill og kongressbygningen. Flere har beskrevet hendelsen som et forsøk på et statskupp.

Som vi alle vet har tidligere President Donald Trump gjennom sine fire år som President vært en flittig bruker av Twitter- noe som under hele hans periode har fått mye omtale i media. Trump hadde i denne perioden i overkant av 80 millioner følgere på Twitter kontoen sin og hadde dermed mulighet til å nå ut til svært mange. 

Filterbobler

For at vi som brukere av internett som en plattform skal gjøre gode valg, er det svært viktig at vi har tilgang på den informasjonen som anses som nødvendig for at vi skal kunne ta en beslutning om et spesifikt tema (Arne Krokan 2017, s 91). Internett og plattformene som finnes her- er laget på en måte hvor reklamen og annonsene som kommer opp skal være tilpasset deg og hva du ønsker å se mer av. Dersom det kommer opp innlegg, annonser eller andre ting som du velger å ikke klikke deg inn på- vil du etter hvert ikke få opp mer av disse innleggene. Dersom du velger å trykke deg inn på noe, anser de ulike plattformene at dette temaet er interessant for deg og du vil da få opp enda mer av denne typen innlegg. Du får tilpasset produkter, tjenester og kanskje til og med meninger som allerede er av din interesse. Dette gjør at vi går glipp av mye nyttig informasjon og får være egne preferanser forsterket

Ekkokammer

For å på en enklest mulig måte kunne beskrive hva et ekkokammer er, kan du se for deg at du står i en tunnel. Midt i tunnelen skriker du ut en av dine meninger- og det du hører er meningen din som blir gjenfortalt til deg via et ekko som ljomer inni tunnelens ganger. På samme måte fungerer ekkokammer. Algoritmer filtrer ut informasjon og innsikt som ikke passer inn hos den enkelte og gjentar dermed dine sannheter igjen og igjen, akkurat som et ekko. 

Konsekvensene av dette under stormingen

I stor grad er det nettopp dette som har skjedd med aktivistene som stormet den Amerikanske kongressen i januar. Disse aktivistene befinner seg i et ekkokammer som fokuserer seg kun om hva Donald Trump mente- og hva han ønsket at de skulle gjøre. Disse aktivistene mente selv at hans påstander og utsagn var korrekte- og ønsket dermed ikke å få informasjon fra noen andre om hva de burde gjøre. Selv om området rundt den Amerikanske kongressen var fylt med 1400 politimenn som fortalte aktivistene at det de gjorde var galt- valgte de likevel å overse denne informasjonen og fortsette å fokusere på den tidligere presidentens utsagn. De fokuserte altså ikke på hvilke konsekvenser som kunne oppstå som en følge av denne stormingen- og hvor mange liv som kunne gå tapt. 

Filterbobler og ekkokammer er en svært uheldig konsekvens av dagens internett og all utviklingen som har fulgt med dette. Alle internetts brukere blir låst i sin egen sannhet- og får dermed ikke mulighet til å ta en beslutning om hva de for eksempel burde gjort i dette tilfellet med en politisk sak. 

Donald Trump utestengt fra Twitter

Etter at denne situasjon var avklart og roet ned- ble Trump fjernet og utestengt fra Twitter. Dette er en sak som har blitt svært mye omtalt i medier over hele verden. NRK har blant annet publisert en artikkel som viser til at Ap-leder Jonas Gahr Støre var kritisk til denne fjerningen av den daværende presidenten. Men hvorfor var han egentlig det? 

Gahr Støre mener at Twitter setter ytringsfriheten i spill ved å kaste ut presidenten fra denne sosiale medie (nrk.no). Han forklarer videre at han har forståelse for at utsagnene til Trump er problematiske, farge og oppmuntrer til hat- men at terskelen for å sperre folk ute er svært høy. Han mener også at dersom Twitter starter med dette, er de nødt til å gå verden over for å se etter andre (mindre viktige) personer- og også stenge ute de. 

Konklusjon

I hovedsak kan vi si at dersom det ikke hadde vært for sosiale plattformer- hadde angrepet på den Amerikanske kongressen antageligvis aldri skjedd. Mye av bakgrunnen for stormingen var nettopp internetts uheldige sider som blant annet filterbobler og ekkokamre.  

Referanser:

https://www.nrk.no/urix/store-kritisk-til-at-twitter-sletter-trump-1.15320122

https://no.wikipedia.org/wiki/Stormingen_av_den_amerikanske_kongressen_2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *